2019. április 21., vasárnap

Általános tudnivalók a ház vízvezetékeiről


A melegvíz használat kialakítása


Vízvezeték hálózat kialakítása
Otthonaink vízvezeték hálózata
Amikor az otthonok ivóvíz- és vízellátásáról beszélünk, azzal kell kezdeni, hogy egy korszerű házi vízvezetékrendszer két szakaszból áll: a hideg vizes szakaszból, amely egy fa ágaihoz hasonlóan jut el a ház különböző helyeire, valamint a körvezeték formájában kialakított meleg vizes szekcióból.


A melegvíz vezeték kialakítása


A régebbi ivóvizes berendezéseknél nem ezt a megoldást alkalmazták, ennek az volt a következménye, hogy a melegvíz-csap kinyitása után a vezetékből egy ideig még hideg (kihűlt) víz folyt. Ez a hátrány kiküszöbölhető, ha a melegvíz-vezetéket végtelenített körvezetékként alakítjuk ki. Ebben a meleg víz folyamatos körfolyamban áramlik, amely az egész házat átfogja és lehetővé teszi, hogy minden melegvíz-csap közvetlen közelében állandóan jelen legyen a meleg víz.

Ehhez a megoldáshoz keringtetőszivattyúra van szükség, amelyet általában minden különösebb vezérlés nélkül, közvetlenül rákötünk a villamos hálózatra és az folyamatosan működik.

A hőveszteségek csökkentése végett a melegvíz-körvezeték csővezetékeit nagyon alaposan hőszigetelni kell. A veszteségeket még így sem lehet maradéktalanul kiküszöbölni.


A melegvíz rendszer működése


Érdemes ezzel kapcsolatban figyelembe venni és megemlíteni, hogy egy megfelelően méretezett keringtetőszivattyú fogyasztása aránylag nem nagy (kb 20-26 W). Éves fogyasztása tehát még akkor is csak mintegy 175-228 kW · h, ha megszakítás nélkül jár.

Ebből kiindulva elmondhatjuk, hogy az elfogadható áron beszerezhető intelligens keringtetésvezérlések nem hoznak érdemi megtakarítást.

A keringtetőszivattyúkat megtalálhatjuk, hiszen azokat rendszerint a melegvíz-tároló mellett szerelik fel, manapság a kazánokba beépítve is találkozhatunk velük. Az adattáblájukról bárki leolvashatja a szivattyú wattban megadott fogyasztását és meggyőződhet arról, hogy a szerelő maga is kellően "energiatakarékos" (max 20-26 wattos) szivattyút szerelt-e fel.


Saját kezű szerelés


Ha egy meglévő házi vízvezeték hálózatát saját kezűleg módosítani vagy bővíteni akarjuk, akkor bármit megvalósíthatunk, amit akarunk, mert az ilyen magánerőből kivitelezett szerelési munkákra semmiféle előírás nem vonatkozik. Saját megítélésünkre van bízva pl. az is, hogy egyes melegvíz-hurkok helyett egyetlen, "egyirányú utca" módjára kialakított melegvíz-vezetéket létesítsünk ott, ahol megengedhető, hogy a meleg víz megérkezéséig egy keveset várni kelljen - pl. a tetőtérben elhelyezett és évente csak néhány napon át használt vendégszobában. Ezzel az intézkedéssel nemcsak egy hurkot lehet megtakarítani, hanem a meleg víznek ebben a hurokban bekövetkező lehűlését is.


Általános és alapos tudnivalók a ház vízvezetékeiről és szerelésükről. A házi vízvezetékrendszer kialakításakor az ivóvíz vezetékeket és a meleg víz vezetéket is alaposan meg kell tervezni a kiépítés előtt. Néhány olyan téma, melyet érdemes lehet jobban megismerni: víz tisztítás, ivóvíz kezelés, vízrendszer fertőtlenítése, szivattyú szerelése, meleg víz hálózat, vízvezetékrendszer karbantartása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bár hideg az idő, de szellőztetni ilyenkor is fontos

  Valószínűleg neked sem kell bemutatni, milyen „oroszlánszag” tud lenni reggel, felkelés után a hálószobában. Vagy éppen milyen pára tud k...