2019. február 12., kedd

Ivóvízkezelés Egyiptomban

Öntözés és mezőgazdasági vízkezelés


Ivóvízkezelés és vízgazdálkodás
Vízgazdálkodás és ivóvízkezelés
Ha gondolatban felsejlik előttünk Egyiptom képe, mindenütt homoktengert látunk, sehol víz, ivóvíz forrás még kevésbé. Egyiptom csaknem 100 milliós lakossága nehezen tudna megélni ivóvíz nélkül, ezért az ország számára kiemelten fontos a vízkezelés megoldása.

A vízben gazdag terület a szinte mindenki által ismert Nílus völgye. A szudáni határ mentén 2-3 kilométer széles, Asszuántól 7-10 km, és Kairótól északra 250 kilométer széles terület.

Egyiptom területének rendkívül csekély, mindössze 10%-án élnek és dolgoznak emberek, hiszen a megfelelő ivóvízellátást csak itt lehet biztosítani. A Nílus vize nélkül ez a terület is kietlen pusztaság volna, bár láthatjuk, hogy például Dubajban az ilyen területek beépítése és ivóvízhálózatának megszervezése is megoldható.

Esővíz, természetes vízmennyiség


A mezőgazdaság tekintetében kár volna az esőre hagyatkozni a vízkezelés területén, hiszen Asszuán környékén évek telhetnek el két esőzés között, Kairóban is csupán 26 mm az éves átlag. Vízgazdálkodás szempontjából a Földközi-tenger partja van a legkedvezőbb helyzetben, itt évi 200-250 mm csapadék is eshet, ez a vízmennyiség egy gyérfüvű legelőszámára már elegendő lehet, azonban mezőgazdasági szempontból jelentéktelen.

A Nílus vize jelenti az életet ezen a tájon, azonban a rendkívül nagy számú lakosságra nézve szinte jelentéktelen a vízhozama. Mellékfolyót nem találunk az ország területén a víz jelentős részét elöntözik. A vízgazdálkodás kiemelkedő pillanata már évezredek óta a percre pontosan érkező júniusi áradás.

A Nílusi vízgazdálkodás


A vízgazdálkodás kiépítése és bevezetése rendkívül fontos volt, hiszen a Nílus kicsivel nagyobb áradása esetén városokat, lakott területeket öntött el a víz, kisebb vízállásnál viszont nem jutott el a mezőgazdasági területekre.

A régebbi korok emberei rafinált vízátemelő berendezésekkel kísérleteztek. A legegyszerűbb az archimedesi csavar volt, mely egy hengerbe forgatott csavar, amivel a vizet mintegy 75 centiméterrel voltak képesek kiemelni. A rendkívül egyszerű és népszerű szerkezetből ma is üzemel Egyiptom területén néhány.

Vízforrások és vízvételezés


A vízszivattyúk és gátak bevezetése előtt egy gémeskúthoz hasonló szerkezettel emelték a vizet akár 7 méteres magasságba is, de a legjobban működő berendezés a bivalyok által hajtott vízkerék volt, amely a ráerősített vödrökkel 6-7 m magasságba juttathatta a vizet folyamatos működés mellett.

Gátak és duzzasztók


A vízmennyiség növelésének egyetlen észszerű módja a gátépítés volt. A legtöbb ilyen duzzasztórendszer mindössze 4 méteres vízemelkedést ér el. Az így megemelt vízből gravitációs úton, csőhálózat segítségével juttatják el a vizet az ivóvíz fertőtlenítő telepekre illetve az öntözési helyekre.

Ivóvízkezelés és vízgazdálkodás Egyiptomban. Az egyiptomi ivóvízkezelés a Nílus vizére alapul, melyet szivattyúk és vízvételező berendezések segítségével hasznosítanak, szűrnek és fertőtlenítenek, hogy ivóvízként hasznosítható legyen. Néhány további téma, melyet érdemes lehet elolvasni: ivóvízkezelés klór-dioxid, vízfertőtlenítés szakszerűen, talajvíz kezelése, vízgazdálkodás berendezései.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bár hideg az idő, de szellőztetni ilyenkor is fontos

  Valószínűleg neked sem kell bemutatni, milyen „oroszlánszag” tud lenni reggel, felkelés után a hálószobában. Vagy éppen milyen pára tud k...