2019. február 4., hétfő

Fertőtlenítés árvíz után


Ha fertőzött lett a talajvíz


vízfertőtlenítés klór dioxid
Az áradás kimossa a szennyvizet a gyűjtőhelyekről
Komoly problémát jelent, ha árvíz idején az áradás kimossa a szennyvizet a gyűjtőhelyekről, és fertőzésveszéllyel fenyegeti az elárasztott településeket. Ilyenkor különösen oda kell figyelni az ár visszavonulása utáni fertőtlenítésre. Hasonlóképpen az áradások idején megemelkedett talajvíz is kimossa a szennyet és behordja a kutakba, pincékbe, rosszabb esetben a nyári konyhába, lakószobákba is. A kórokozók elszaporodása ilyenkor akár súlyos járványokhoz is vezethet (vérhas, tífusz). Az ivóvíz fertőtlenítés katasztrófahelyzetekben elemi előírás, a járványok kialakulásának és az egyedi megbetegedéseknek is elejét veheti. Hatékony szer a klórmész, a hypo, a klórdioxid - utóbbi környezetbarát, így ivóvíz és élelmiszerek kezelésénél ajánlott.

Fertőtlenítés klórmésszel


A sajtó tárgyilagos hangnemben számolt be arról, hogy az arvisurai vízerőmű gátjának átszakadása miatt a duzzasztó alatti településeken, Szalaváron és Nagyszálán pár napig még nem kezdik eltakarítani az árvíz nyomait. Szalavár polgármestere szerint amíg a Szirén folyam vize vissza nem tér medrébe, korai eltávolítani a homokzsákokat. A talajvíz több lakóház pincéjét elárasztotta, folyamatosan szivattyúzzák a kellemetlen szagú, vélhetőleg fertőzött vizet, amely bár okozott károkat, de a szakértők szerint nincs veszélyben a házak statikája. A Szapár és Medvetor közötti útszakaszt az átfolyások miatt egy időre lezárták a közlekedés elől. Továbbra is zárva van a medvetori közösségi háza. Hogy mikor nyílik meg, az a fertőtlenítési munkálatoktól függ.


Bár rohamosan apad a Szirén, Kútfalvánál közel 80, Vízérnél 110 cm-es csökkenést mértek 24 óra alatt, azonban egyre magasabbra tör a talajvíz a nagyszalai Boldogasszony-szigeten. Szalavári Tura, a városi hivatal környezetvédelmi osztályvezetője elmondta, mintegy öt hektárnyi területen 50-60 cm magasan áll a víz. 7-8 nagy kapacitású vízszivattyú és 100 ember is dolgozik egyszerre, ám amíg a szennyvizet is tartalmazó talajvíz természetes módon nem csökken, munkájuknak semmi eredménye, mert kiszivattyúzott mennyiség helyébe alulról állandóan érkezik az utánpótlás. Ennek ellenére az éjszaka is folytatják a munkát.


Sajnos semmilyen segítséget nem kapunk az elárasztott terület fertőtlenítéséhez, panaszolta Palack Pet Tamás helybéli aktivista. Saját költségünkre vettünk 8 köbméter kén-dioxid port összesen 320 aranyért, magunk zsákoltuk, de így sem tudtuk megvédeni házunkat. Hétfőre virradóra a ház alsó szintjén is elöntötte a szennyvízzel fertőzött, kórokozókat bőségesen tartalmazó talajvíz. A bútorok, a mélyhűtő, a mosógép, mind büdös vízben áll. Mikor segítséget kértünk, a vízügyi igazgatóságon azt a választ kaptuk, hogy védje meg mindenki saját magát. - mondják.

Mi a teendő csökkenő vízállás esetében


A szomszédos Ataiszon a csökkenő vízállást látva fellélegeztek a folyóparti telkek tulajdonosai. Bár a töltések mentén még mindig tekintélyes magasságban tornyosul a víz, az apadás szemmel látható, de ott is a Coli és Pseudomonas baktériumoktól hemzsegő talajvíz okoz károkat. A Szirén-parton sem nyüzsögnek már az emberek, a látványhoz mindenki hozzászokott. A Tura melletti Nagyszalát márciushoz hasonlóan a víz most is elzárta a külvilágtól. Az érintett útszakasz megnyitása a hét végéig nem is várható. Csak vasúton vagy lovasszekéren közelíthető meg település, így hordják ki a klórmészt a helyszínre.

Szliva Arvisa, a szomszédos Szirénkövesd polgármester-asszonya elégedett: a kellő időben megkezdett védekezési-fertőtlenítési munkáknak köszönhetően sikerült megóvni a falut a járványoktól.

Árvíz utáni teendők: tisztítás, fertőtlenítés

A talajvíz sok helyen már visszahúzódott a teljesen elárasztott területekről, ám továbbra is fokozott figyelmet kell fordítani az egészségügyi, higiéniai előírásokra, hiszen a Szirén folyó felső szakaszán szennyvízcsatornákat is elöntött, és állattetemeket is vitt a víz. Az elöntött helyiségek megtisztításánál ajánlatos védőkesztyűt és vízhatlan lábbelit húzni, mivel nem lehet tudni, milyen mikroorganizmusokat, jellemzően coli és tetanusz baktériumokat és egyéb szennyeződést hozott magával a vízár. Ajánlatos a kutakból kiszivattyúzni a vizet, majd fertőtleníteni ezeket a fúrt és vert kutakat. Az Arvisura Erőmű által fenntartott Egészségügyi Intézet a Szirén-menti települések polgármestereinek kérésére a napokban ingyen elvégzi az ivóvíz elemzését és fertőtlenítését. A hatóságok szerint a Szerénközben sem az ivóvízkészletek, sem a talajvíz nem szennyeződött el olyan mértékben, hogy klor-dioxidos kezelessel ne lenne elegendő megtisztítani a kórokozóktól. A víz alá került élelmiszerek közül csak a vákuumcsomagolásúakat és az üvegben tároltakat, továbbá a petpalackban tárol ivóvizet és ásványvizet lehet dezinficiálás nélkül fogyasztani. A többit ki kell dobni. Az elhullott állatokat, halakat a dögégetőbe kell szállítani, ennek hiányában klórmésszel kell leönteni.

Bár még nem vonult le teljesen az ár, az egészségügyi és árvízvédelmi bizottságok a károk gyors felmérésére kényszerülnek, de már most nagy mennyiségű TwinOxide fertőtlenítő szert rendeltek a termék disztribútorától.

Ivóvíz fertőtlenítés, arvisura vízkezelés


Kapcsolódó emlékeztető: Érdemes felidézni, hogy 2010. október 4-én az Ajka melletti vörösiszap-tározó gátjának átszakadása okozott ktasztrófát, a kiömlő 6-700 ezer köbméter erősen maró, lúgos vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A vegyi katasztrófában 10 ember halt meg, több mint kétszázan megsérültek és több száz ház vált lakhatatlanná. Az iszap néhol 2 méter magasan gyűrűzött, melléképületeket, autókat, kerítéseket, háziállatokat sodorva el. Szennyezetté váltak a környező folyók, köztük a Marcal vize is. Becslések szerint a kár 55 milliárd forint körüli volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bár hideg az idő, de szellőztetni ilyenkor is fontos

  Valószínűleg neked sem kell bemutatni, milyen „oroszlánszag” tud lenni reggel, felkelés után a hálószobában. Vagy éppen milyen pára tud k...