2019. május 4., szombat

Házi vízellátó berendezés, vízszűrés


Ivóvízellátás otthon. Vízszűrők

Vízellátó, vízszűrő berendezés családi házban
Otthoni vízszűrő és tartály a háztartásban

A saját vízforrásból táplált rendszer kútból vagy ciszternából, szivattyúaggregátból (vízszivattyú), hidrofortartályból, hálózatból és fogyasztóból áll. Az elhasznált vizet a háztól távolabbi helyen – ha központi gyűjtővezetéket nem építenek – ülepítőbe és szivárogtatóba vezetik.

A ciszterna földbe épített betontartály, belső falát rendszerint csempével védik, ami biztos tömítést és tisztaságot is jelent. Tisztításkor a tartályból leengedik a vizet. E célra leeresztőszelepet és elvezetőcsövet építenek be.

Kútvízből ivóvíz tisztítással

Nyomásálló víztartály


A házi vízellátó berendezés legfontosabb eleme a nyomásálló tartály, a rajta levő nyomásmérő, a nyomáskapcsoló, a csatlakozó csőcsonkok és leeresztőszelep, de általában a szivattyút is a tartály keretére szerelik, hajtómotorjával együtt. A berendezés a ciszterna mellett, a pincében vagy a padláson is elhelyezhető.

A szivattyú rendszerint centrifugális, működő része a lapátos kerék. Ez – forgása következtében – a lapátok külső részén dobja ki a vizet, és a távozó víz helyén keletkező légritka térbe a külső légnyomás hatására benyomul a víz. A vezeték, amelyen a víz érkezik, a szívó, amelyen távozik, a nyomó. A szívóvezeték alján lábszelepet is elhelyeztek, ami a szűrőben található. A szűrőházba épített lábszelep feladata az, hogy üzemen kívül helyezett szivattyú esetén se folyjon vissza a kútba a víz.

Automatikus vízellátó berendezés


A vízellátó berendezés automatikus üzemű. Ha a tartályban a nyomás csökken, a szivattyú beindul, és a beáramló víz összepréseli a tartály vízszintje fölötti levegőt. Az összenyomott levegő fölfelé nyomja a gumimembránt és az kikapcsolja a motor áramfelvételét. Ha a kút vízmélysége 6-7 m-nél nem nagyobb, a berendezés évekig dolgozik hibátlanul. Évente kb. egyszer kell a vizet leengedni, hogy a tartályban a víz-levegő arány helyreálljon. A nyomáskapcsolót 5-6 évenként cserélni kell, mert rugója elfárad.

Mély kutak kiszolgálása


7 méternél mélyebb kutaknál alkalmazható megoldás, hogy a szivattyúaggregátot leválasztjuk a készülékről, és ezt a kút egy bizonyos szintjén külön tartószerkezeten helyezzük el olyan magasságban, hogy a szivattyúzott vízszint a 6 m-t ne haladja meg.

Házi vízellátó és tisztító berendezés. A házi vízellátó berendezések feladata, hogy a kútból a vizet az épület vezetékrendszerébe juttassa és biztosítsa annak megfelelő nyomásértékét. Néhány további téma, mely olvasása ajánlott mindenki számára: ivóvíz tisztítás, ipari és háztartási vízszűrők, ivóvízkezelés az iparban, szivattyú szerelése, vízvezetékrendszer építése.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bár hideg az idő, de szellőztetni ilyenkor is fontos

  Valószínűleg neked sem kell bemutatni, milyen „oroszlánszag” tud lenni reggel, felkelés után a hálószobában. Vagy éppen milyen pára tud k...