2019. november 5., kedd

Műanyag tartályokkal álmodik az igazgató

 IBC-tartály a tanuszodában


Sok pihenni vágyó turista üdülési célállomása a felsőtartályosi Arany Medence nevű iskolai sportbázis és ifjúsági tanuszoda. Az itt működő termálvizes uszodát nemcsak a magyarországi, hanem a külföldi vendégek (főleg diákok) is előszeretettel látogatják. Ám az idő vasfoga a ’70-es évek elején átadott létesítményt is kikezdte. Az utóbbi néhány hónapban végbement pozitív változások ellenére a sportbázis nagy része rossz állapotban van, felújítás helyett egyelőre környezetvédelmi kármentő munka folyik. Az öltözőben ugyanis veszélyes anyagokat tartalmazó műanyag hordók sorakoznak. Lásd képünket.

műanyag tartály fertőtlenítés
Műanyag hordók a tanuszodában
Tavaly szeptembertől új igazgató áll a létesítmény élén, aki igencsak nagy fába vágta a fejszét, amikor elvállalta a sportkomplexum és a tanuszoda vezetését. – Az utóbbi 13 évben semmiféle felújítás nem történt az épületen – meséli az igazgató. – Mikor körülnéztem, magam is megdöbbentem, milyen áldatlan állapotok uralkodnak itt. El kellett döntenem, mivel is kezdjem. A tetőszerkezet bizonyult minden baj forrásának. Az ősz folyamán sikerült átfednünk az egész létesítményt, beleértve a szállodát is. Következő lépésként felújítottuk a műanyag matracokkal felszerelt birkózó edzőtermet. Mivel jómagam is évekig e sport művelője voltam, elkeserített, milyen siralmas állapotba került a helyiség. Kimagasló eredményeket elérő, diákversenyeken érmes sportolóink méltán megérdemlik, hogy jó körülmények között készüljenek a versenyekre. A tornateremben a folyamatos beázás miatt penész borította a parkettát. Sikerült elzárni a víz útját, így lassacskán kiszáradnak a falak, és akkor megkezdődhet a felújítás.

A belső medence rendbe tétele sem lesz egyszerű feladat, sorolja a további teendőket a létesítmény vezetője. Az eddig elvégzett munka finanszírozását önerőből, a bevételekből sikerült megoldaniuk, semmilyen támogatást nem kaptak. – Az öltözők, a melegvizes zuhanyzók és a mellékhelyiségek sajnos még igencsak lerobbant állapotban vannak, először is fertőtlenítésre volt szükség. Rövid időre sem akartuk bezárni az uszodát, hiszen akkor elesnénk a bevételtől – mutatja. – Annak nem sok értelme lenne, hogy kisebb-nagyobb renoválásokra aprózzuk el a pénzt, ezért úgy döntöttünk, újat építünk. Októberben el is kezdtük, jelenleg is folynak a belső munkálatok.

Az európai színvonalú helyiségeket 350–400 személy veheti majd igénybe. A tervek szerint a tél folyamán a régi vizesblokkokat is felújítják. Igencsak ráférne a tatarozás a tornaterem üvegtéglából álló részére is, hiszen bármikor kidőlhet. – Az alsó két métert befalazzuk, fölé pedig törésmentes műanyag plexiüveget rakunk. Ehhez a munkához a tavasz folyamán szeretnénk hozzálátni – kalauzol tovább az igazgató a tanuszoda tartályai felé.

Medence vizének fertőtlenítése


A tiszta vízű medence felől gyerekzsivaj hallatszik. A közeli vegyi üzemtől kapott, rotációs öntéssel iparilag gyártott hőálló műanyag IBC-tartályokban melegített 31 fokos vízben sok lurkó fürdőzik. Nyáron még két, immár felújított gyerekmedence is várja a kis vendégeket, kádfürfő az időseket. Ezeket előtte klór-dioxiddal fertőtlenítik. – Nem tart attól, hogy a 2020-re tervezett Aqua Maxima „elveszi” a vendégeiket? – Az egészen más jellegű létesítmény lesz, nem hiszem, hogy konkurenciát jelentene számunkra – válaszolja. – Annak idején sportszállóként nyitotta meg kapuit ez a komplexum és ezen a jövőben sem szeretnénk változtatni. Távlati terveink között szerepel, hogy a fürdő bázisán sportsérülések és fóbiás betegségek gyógyulását elősegítő, Magyarországon egyedülálló rehabilitációs központot alakítsunk ki. Forrás: 
https://iparitartaly.hu/muanyag-tartaly/

Az igazgató tele van tervekkel. Műanyag medencék és kádak derengenek álmaiban, és a vegyipar ajándékaként kapott tartályok, amelyekről leszerelték a kármentő tálcákat. Mint mondja, nagyon sok pénzre és időre van szükség, hogy korszerű létesítménnyé alakítsák a jobb sorsra érdemes komplexumot. – A dolgok nem történnek egyik pillanatról a másikra. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, tisztítunk és fertőtlenítünk, legyen minden arany tiszta, s igyekszünk a szállodai szobákat is mielőbb felújítani, hogy vendégeink a lehető legnagyobb kényelemben élvezhessék az általunk nyújtott pihenési lehetőséget – egyelőre azonban főleg kármentő munkát végzünk - szól, és a tálcán sorakozó vizespoharakhoz invitál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bár hideg az idő, de szellőztetni ilyenkor is fontos

  Valószínűleg neked sem kell bemutatni, milyen „oroszlánszag” tud lenni reggel, felkelés után a hálószobában. Vagy éppen milyen pára tud k...