2020. május 26., kedd

A klór-dioxid előnyei


Mi a különbség a klór és a klór-dioxid fertőtlenítők között?


Klór-dioxid fertőtlenítő szer
Fertőtlenítés a kórházban
A klór fertőtlenítő hatása korán közismertté vált, ezért előszeretettel kezdték el alkalmazni különféle iparágakban és az egészségügyben. Az előnyös tulajdonságai mellett több olyan is van, mely szükségessé tette a folyamatos fejlesztést és a modernebb szerek kikísérletezését. Az egyik fejlesztés a klór-dioxid, mely kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik a tiszta klórhoz viszonyítva.

A szakirodalom alapján a klór-dioxid első előállítója Sir Humphrey Davy volt 1811-ben. Eljárása során nátrium-hipokloritot, hidrogén-kloridot és nátrium-kloritot reagáltatott egymással.

NaOCl + HCl + 2 NaClO2 = 2 ClO2 + 2 NaCl + NaOH

Szintén klór-dioxidot kapunk, ha a klórgáz reakcióba lép a nátrium-klorittal

Cl2 + 2 NaClO2 = 2 ClO2 + 2 NaCl

Napjainkban a leginkább elterjedt módszer szerint, elektrokémiai úton állítjuk elő a klorátok savas közegben történő redukciójával.


Előnyei a klórral szemben


A klórgáz alkalmazásának legnagyobb problémáját a robbanásveszélyessége és egészségkárosító hatása jelenti. Ipari méretekben történő alkalmazása esetén rendkívül sok biztonsági szabályt és előírást kell betartani, gondoskodni kell az esetleges károk elhárításáról, a kármentésről is. Kisebb üzemekben, ipari létesítményekben jelentős pluszköltséget jelent a klórgáz alkalmazása fertőtlenítésre.

A klór-dioxid vizes oldatának előállításához por alakú készítményt használnak, a technológiai folyamatban két külön komponenst gyártanak, és a szer csak összekeverés után fejti ki reakciós hatását, ezért biztonságosabb és könnyebben is kezelhető a tiszta klórhoz viszonyítva.


Alkalmazása a gyógyászatban


Az egészségügyben a legnagyobb problémát a mikrobák antibiotikumokkal szemben történő rezisztensé válása jelenti napjainkban. Egyre több fertőzést jellemeznek kórházi fertőzésként, a betegek túlélési esélyeit jelentősen csökkentik a kórházi fertőtlenítés tökéletlensége miatt megjelenő másodlagos fertőzés.

A klór-dioxid képes a baktériumokat, gombákat és vírusokat igen rövid idő alatt elpusztítani, miközben az emberre nem veszélyes, a mikroorganizmusok azonban nem képesek hozzászokni. Ha széles körben elterjed, a kezelés protokollját kidolgozzák, a fertőzések elleni használatban, akkor a mikrobák ellen ritkábban kell antibiotikumot alkalmazni, a rezisztensé válás lassabban történik meg.



A klór-dioxid szer alkalmazásának előnyei napjainkban. A klór és és a klór-dioxid is alkalmas fertőtlenítő szerként történő alkalmazásra, azonban biztonsági szempontból az utóbbi használják az iparban. Néhány olyan téma, melyet érdemes lehet jobban megismerni: fertőtlenítés az iparban, klórdioxid alkalmazása, ivóvíz fertőtlenítése, tisztítás szerekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bár hideg az idő, de szellőztetni ilyenkor is fontos

  Valószínűleg neked sem kell bemutatni, milyen „oroszlánszag” tud lenni reggel, felkelés után a hálószobában. Vagy éppen milyen pára tud k...