2020. szeptember 4., péntek

Infrafűtés az élelmiszeriparban

Élelmiszerek infrasugaras kezelése

A hőkezelés az élelmiszeriparban az alapvető folyamatok közé tartozik, de a melegítés meg infra szavakat összekapcsolva mind az ipari létesítmények infrafűtését érthetjük rajta, mind a nyersanyagok előkészítésében és késztermékek előállításában alkalmazott infrasugaras berendezések működtetését. Például a kerámia fűtőszálas mikotermikus hősugárzó panelek felhasználása széles alkalmazási lehetőségeket biztosít számos területen.
kerámiasugárzó infrapanel
Infrasugárzó fűtőelem - kerámiasugárzó infrapanel


Az infravörös (IR) sugárzásra támaszkodó melegítőrendszer alkalmazása jelentős előnyöket nyújt a hagyományos fűtéssel szemben, beleértve
 •  a csökkentett felfűtési időt, 
 • az egyenletes energiafelhasználást,
 •  a csökkent minőségi veszteségeket,
 •  az oldott anyag migrációjának hiányát az élelmiszer-anyagokban,
 •  a sokoldalú, egyszerű és kompakt berendezéseket,
 • és persze a jelentős energiamegtakarítást. 
Az infravörös hevítés alkalmazható különféle élelmiszer-feldolgozási műveletekre, nevezetesen szárításra, sütésre, vízmelegítésre, pörkölésre, blansírozásra, pasztörizálásra és sterilizálásra is.

Az infravörös fűtés mikrohullámú fűtéssel és más általános vezető és konvektív fűtési módokkal való kombinációja egyre nagyobb lendületet kap a megnövekedett energiaátbocsátás miatt. Ez a cikk áttekinti az infrafűtés szempontjait, és elméleti alapot mutat be az élelmiszer-anyagok IR-hőfeldolgozásához, valamint az IR-sugárzás és az élelmiszer-összetevők kölcsönhatásához.

Az infrasugárzás hatását az élelmiszerminőség tulajdonságaira minták és folyamatparaméterek összefüggésében vitatjuk meg. Áttekintjük az infrapaneles fűtés alkalmazását az élelmiszer-feldolgozásban és a jövőbeni kutatási potenciált is.

Mivel az infrsugárzó panelek révén megvalósuló fűtés előnyei az energiahatékonyság, a tisztaság, a kényelem, a gyors reagálás és az alacsony beruházás, az InfraRead Heating megoldásokat széles körben használják ipari alkalmazásokban - otthoni fűtőberendezések, kemencék kovácsolási folyamatban, fémlemezek meleg formázása, fémszárításban, valamint autófestő és forrasztórendszerek működtetésében. Az élelmiszeriparnak is érdeke van az IR-fűtéstechnika fejlődésében, és az infrafűtés alkalmazása az élelmiszer-feldolgozásban egyre növekszik a sütés, a blansírozás, a szárítás, a pörkölés, a mikrobiális inaktiválás és a felolvasztás folyamataiban, valamint használják az ágazatban meleg víz előállítására.

Az alábbi linkkel hivatkozott PR-cikk az élelmiszeripar és az infrák kapcsolatával foglalkozik, összehasonlítva más iparágakkal. A cikkben az infravörös fűtés elvét, amely minden alkalmazásban megosztott, és az IR fűtés kialakítását tárgyalják, áttekintik az élelmiszeripar infrafűtési alkalmazásának példáit, összehasonlítva más iparágakkal.

Infra kerámiasugárzók

Az infravörös melegítés megmutatta az élelmiszer-termékek hatékony hőátadásának előnyét a feldolgozási idő és az energiaköltségek csökkentése révén. Az infratechnológiák többségének az élelmiszeriparban történő alkalmazása előtt álló legfőbb akadályok az IR-fűtés alapjainak mélyreható ismerete és a kezdeti beállításhoz szükséges tőkeköltség hiánya miatt merül fel. A meglévő hagyományos feldolgozó berendezések cseréjével és a kiépített infrafűtési folyamatok szabályozásával és optimalizálásával kapcsolatos kutatások, különösen az élelmiszer-feldolgozási alkalmazások tekintetében,meglehetősen korlátozottak. Az élelmiszeripari és mezőgazdasági folyamatok infrapanel-fűtésének ipari megvalósításához tudásalapú tervezésre van szükség, amely integrálja a változó hőáramokat és a megfelelő hullámhossz-tartományokat az egyedi alkalmazásokhoz, hogy elkerülje a termék túlmelegedését és a felületen történő túlfeldolgozását, hogy ne sérüljön a termék minősége ipari szintű alkalmazásokhoz. Az infrahevítés néhány további alkalmazását kísérleti és kereskedelmi méretekben vizsgálták: elektromos fűtésű, sík felületű kerámia infra sugárzókat használtak infravörös alagút létrehozására a fűszerek mikrobiális terhelésének csökkentése érdekében, minimális mértékben károsítva a gazdasági és minőségi paramétereket.

A kerámiaszálas infrasugárzó élettani tulajdonságai • Az infrasugárzó javítja a szervezet vérkeringését
 • Az infrafűtés erősíti az immunrendszert, fokozza az öngyógyítás esélyét
 • A sötétsugárzó meggátolja az influenza kialakulását
 •  Az infra nem keringeti levegőt
 • Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése

  Infrafűtés az élelmiszeriparban

  Élelmiszerek infrasugaras kezelése A hőkezelés az élelmiszeriparban az alapvető folyamatok közé tartozik, de a melegítés ,  hő meg infra ...