2019. március 29., péntek

Vízlágyítás szakszerűen

Ipari és otthoni vízlágyító módszerek


egészséges vízkő
A vízlágyítás egészséges?
A vízlágyítás szükségességéről mindenkinek lehet fogalma, aki próbált már teaforralót vagy kávéfőzőt kitisztítani. A keményvíz a gőzfejlesztéssel működő berendezésekre jelenti a legnagyobb veszélyt, mivel eltömítheti a nyomáscsökkentő szelepeket. A robbanásveszély az edények méretével egyenes arányban nő, ezért az ipari gőzfejlesztésnél csak lágyvíz használható biztonságosan. A keményvíz nemcsak a vékony csövek tömődése miatt veszélyes, a fém erodálását is meggyorsítja.

Mi a vízkő?


A vízkő a vízben található ásványi anyagok lerakódása. A származási helyétől függ elsősorban a kálcium-karbonát azaz mésztartalma, a keményvízben kalcium- és magnéziumsókat is találhatunk, ezt nevezzük keményvíznek.

Az ideális, iparban is alkalmazott, kezelt víz keménysége 3 odH, a legtöbb esetben azonban a csapvíz vízkőtartalma 5-35 odH közé esik. A vízlő a fémből készült alkatrészeken és a vízcső falán kiválik és lerakódik, ezáltal szűkületet, lerakódást képez.

A vízkő fizikai eltávolítása


A vízlágyításnak számos módszere és technológiája létezi. Egyrészt eltávolíthatjuk a vízkeménységet okozó ásványi anyagokat, másrészt át is alakíthatjuk őket. A fizikai úton történő vízkőmentesítés során mágnes vagy elektrosztatikus berendezések segítségével vonják ki a vízkövet. A működési elv lényege, hogy a kalcium- és magnéziumsók nanokristályos szerkezetbe rendeződnek, emiatt nem tudnak vízkövet képezni. Az ilyen technológia legnagyobb előnye, hogy nem beu9folyásolja, nem változtatja meg a víz minőségét és összetételét. Egyszerűen beszerelhető a berendezés, működéséhez elektromos áramra van szükség.

Kémiai vízlágyítás


A kémiai szerek alkalmazásával megváltoztatjuk a víz összetételét, így lágyítva azt. A vízkőképző sók helyére nátriumsó kerül. Ennek hátránya, hogy az emberi szervezet számára egészséges kalcium- és magnéziumsók helyett az egészségtelenebb nátriumsó kerül az ivóvízbe.

Az ilyen megoldás esetében a lágyvíz mellett fogyasztásra is alkalmas nyersvíz szállító csővezetéket is kiépítenek a szakemberek.


Vízlágyítás és ivóvíz kezelése szakszerűen. A keményvíz lágyítása a megfelelő vízkezelési módszerek alkalmazásával lehetséges, fizikai és kémiai úton kivonható a kalcium- és magnéziumsó. Néhány további téma, mely érdekes lehet olvasóink számára: ivóvízkezelés klór-dioxid, tisztítás az iparban, vízgazdálkodás ára, vízfertőtlenítés alkalmazása, vízkő mentesítés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bár hideg az idő, de szellőztetni ilyenkor is fontos

  Valószínűleg neked sem kell bemutatni, milyen „oroszlánszag” tud lenni reggel, felkelés után a hálószobában. Vagy éppen milyen pára tud k...